Kun rahat eivät riitä elämiseen

lompakkoAsiantuntijoina ovat takuusäätiön lakimies ja sosiaalisten rahoituspalveluiden johtaja Minna Backman sekä kuluttajaliiton ekonomisti Paula Pessi.

1. Kun rahat loppuvat joka kuukausi reilusti ennen tilipäivää

Tämä on hyvä hetki ottaa ohjakset omiin käsiin. Rahaongelmia ei kannata hävetä, eikä niiden kanssa kannata jäädä yksin. Mitä nopeammin reagoit, sitä pienempänä ongelma voi pysyä, ja sitä helpompi se on ratkaista.

Ota taloudestasi koppi! Seuraa pari kuukautta, mihin rahasi menevät, mikä on välttämätöntä ja mistä voisit nipistää. Apuvälineitä kulujen seuraamiseen löytyy netistä. Myös tiliotetta voi seurata, jos maksat kaiken kortilla.

  • Jos tulosi vaihtelevat, siirrä toiselle tilille säästöön niinä kuukausina, kun tienaat enemmän. Näin sinulle kertyy puskuria.
  • Jos eräpäivänä tilillä ei ole rahaa laskun maksamiseen, ole aktiivinen. Soita velkojalle ja sovi eräpäivän siirrosta. Muista varmistaa, että sinulla on rahat laskunmaksuun uutena eräpäivänä. Jos joudut pilkkomaan maksamiseen eriin, älä tee epärealistista maksusuunnitelmaa.
  • Jos tiliotteilla on paljon pelaamista, mieti, tarvitsetko tukea pelaamisen lopettamiseen vai riittääkö, että kiinnität asiaan huomiota. Esimerkiksi Peluuri.fi voi auttaa.

2. Kun velkoja alkaa olla niin monta, että rahat eivät riitä kuukausieriin

Velkaantuminen moneen eri paikkaan on iso riskitekijä oman talouden kannalta. Kun suuren asuntolainan päälle otetaan vielä autolaina, muita kulutusluottoja eri tarpeisiin ja vaikkapa monta määräaikaiseen sopimukseen perustuvaa palvelusopimusta, alkaa maksuvara olla äärimmilleen viritetty.

  • Älä ota uutta velkaa vanhojen maksamiseen.
  • Listaa kaikki velat, myös luottokorttilaskut, osamaksut ja maksamattomat laskut. Mieti, pystytkö maksamaan laskut ja kuukausierät, jos saat sovittua niihin uusia eräpäiviä ja pienempiä maksuja.
  • Tee itsellesi budjetti. Elleivät tulot riitä menoihin ja velanmaksuun, priorisoi asumismenot, työmatkakulut, lääkkeet ja kohtuudella ruokamenot.

3. Kun ensimmäinen maksuhäiriömerkintä vie luottotiedot

Maksuhäiriömerkintä sulkee velkahanat. Tämä voi olla myös helpotus. Tässä tilanteessa kannattaa välttää paniikkiratkaisuja ja pyrkiä sen sijaan kokonaisratkaisuun.

  • Suunnittele ammattilaisen kanssa selviytymispolku. Muista, ettei pikaratkaisuja välttämättä ole tarjolla. Kestävän ja kohtuullisen ratkaisun saaminen voi viedä aikaa ja vaatia rutkasti omaa tahtoa.
  • Osa kunnista tarjoaa lähes korotonta sosiaalista luottoa pienituloisille pienten velkamäärien järjestelyyn. Takuusäätiön takauksella voidaan järjestellä velat nippuun, jolloin maksettavaksesi jää kohtuuhintainen pankkilaina. Molempien lainojen saaminen edellyttää kykyä maksaa ne takaisin.
  • Jos ylivelkatilanne pitkittyy eikä siitä selviydy aiemmin mainituilla keinoilla, käräjäoikeudesta voi hakea yksityishenkilön velkajärjestelyä. Sen edellytyksistä säädetään lailla. Velkajärjestelyn hakemisessa avustaa talous- ja velkaneuvonta.

 

Lähde: YLE 12.11.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *