Kirkon diakoniarahasto yhteistyökumppanina

Monivuotinen yhteistyökumppanimme jakaa avustuksiamme hädässäoleville ikääntyneille ihmisille.

Lue lisää Kirkon diakoniarahaston (KDR) toiminnasta heidän nettisivuiltaan.

KDR 50 v. s. 28, kuva KDRn 50-vuotisjulkaisusta

Esimerkkejä KDR:n avustustapauksista 2018

Avustusta myönnettiin 68-vuotiaalle eläkeläiselle, jonka puoliso kuoli v. 2016 ja poika syksyllä 2017. Puoliso oli ollut kuolleena 10 päivää, ja asunnossa ja rappukäytävässä oli voimakas hajuhaitta. Yksityinen vuokranantaja vaati asunnon pikaista tyhjennystä ja siivousta. Asioiden hoitaminen vuokranantajan kanssa oli hankalaa, eikä kotivakuutusta ollut. Huoneiston raivauksen tehnyt yritys laskutti 3 100 € asunnon huonekalujen hävittämisestä ja siivouksesta. Sosiaalitoimi maksoi laskusta 600 €. Lasku ei mennyt velkaisen kuolinpesän maksettavaksi, kuten hakija oli olettanut. Lisääntyneiden lääkekustannusten vuoksi hakijalla ei ollut varaa maksaa laskua. Lasku tuotti psyykkistä stressiä ja vaikeutti surutyötä. Yritys oli uhannut hakijaa oikeustoimilla. Hakijalle myönnettiin 2 000 € avustusta raivaussiivouksen maksamiseen.

Avustusta myönnettiin 66-vuotiaalle eläkeläiselle, joka oli jäänyt 1990-luvulla eläkkeelle mielenterveyssyistä. Hän sairastaa pitkäaikaista ihosairautta, jonka hoitamiseen tarvitsee monenlaisia voiteita. Hakija oli viikon päiväsairaalassa stressin ja kevääntulon aiheuttamien iho-oireiden takia. Avioero on vireillä, ja asia on menossa oikeuskäsittelyyn lähisuhdeväkivallan vuoksi. Puolison päivittäisen häirinnän vuoksi haetaan lähestymiskieltoa. Uuteen kotiin hakija tarvitsee mm. sängyn ja kahvinkeittimen. Sosiaalitoimi ei myöntänyt naiselle tukea silmälaseihin ja pesukoneeseen. Avustuksella 2 000 € maksetaan kodinhankintoja, silmälääkärilasku, silmälasit, harrastustarvikkeita ja kengät.

Avustusta myönnettiin eläkeläiselle. Tuen tarpeen taustalla on masennuksena oireillut aivokasvain, joka leikattiin v. 2010. Sairaus on vaikuttanut muistiin ja kognitiivisiin kykyihin sekä varhaistanut eläkkeelle siirtymistä. Hakija muutti v. 2015 rakennettuun taloon, jota remontoi asumista vastaan. Tulipalon seurauksena hakija menetti puusepän ammatissaan hankkimansa työkalut. Tapahtuneen jälkeen hakija oli kaksi viikkoa psykiatrisella osastolla ja sen jälkeen 2 kk asunnottomana, kunnes pääsi uuteen asuntoon kesäkuussa 2017. Hakijalla ei ollut vakuutuksia. Työn tekeminen ei onnistu ilman työkaluja, ja työ antaa hakijalle mielekkyyttä elämään. 1 300 € avustuksella hankittiin työkaluja.

Avustusta myönnettiin 79-vuotiaalle eläkeläiselle, joka sai elokuussa 2017 sydänkohtauksen. Lisäsairaudet heikensivät entisestään hakijan tilannetta. Hän oli jo tätä ennen tarvinnut useita vuodeosastohoitojaksoja. Kodintarpeisiin ja apuvälineiden hankkimiseen otetut lainat kuormittivat taloutta. Hakija otti pikavippejä maksaakseen pois lainoja ja arkipäivän tarpeita. Asioiden hoitamisessa ovat olleet tukena aikuinen lapsi ja sosiaalitoimi. Laskuista ja nousseista lääkekustannuksista selviäminen ei olisi ollut mahdollista ilman taloudellista tukea. Myönnetyllä avustuksella 1 135 € maksettiin vuodeosasto- ja kotihoitomaksuja.

Avustusta myönnettiin 69- ja 68-vuotiaille eläkeläisille. Taloudellisen ahdingon taustalla on kannattamaton yritystoiminta ja konkurssi. Konkurssi on aiheuttanut stressiä ja masennusta, ja murheena on myös lasten jaksaminen. Hakijat pääsivät velkasaneeraukseen, joka kestää 12 vuotta ja loppuu 30.6.2027. Akuutein kriisi oli lämmitysöljyn hankkiminen talveksi. Hakijoiden velat, rästilaskut ja ulosotto on merkitty hoidossa oleviksi, mutta lisääntyneiden sairausmenojen vuoksi maksujen hoitaminen on vaikeutunut ja rahavarat ovat tiukilla. Pariskunnalle myönnettiin 1 500 € lämmitysöljyn maksamiseen.

Avustusta myönnettiin 79-vuotiaalle eläkeläiselle, jonka puoliso oli huolehtinut pariskunnan raha- asioista. Puolison kuoltua v. 2017 hakijalle selvisi, että tämä oli ottanut isoja lainoja. Hakija oli luottanut kumppaniinsa. Sosiaalitoimi ei maksanut hautauskulumaksuja. Seurakunta lupasi maksaa 300 € ja pankista oli suullinen lupaus 1 500 € lisälainaan, jotta kaikki kuolinpesän laskut saatiin maksettua. Avustus nähtiin tärkeänä hakijan toimeentulon ja elämänilon säilyttämisen kannalta. Myönnetyllä avustuksella 1 400 € soviteltiin hakijan hoivakodin-, terveyskeskuksen osasto- ja palveluasumisen laskuja pienemmiksi.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *